Treinbanen

Lemur/Tilff

Specificaties

- Schaal: H0
- Systeem: 2-rail digitaal
- Thema: Belgisch tijdperk 3, 4 of 5 (voor expo's kan de organisator gerust kiezen)
- Afmetingen van de baan: 10m x 2,5m
- Benodigde ruimte: 12m x 3,5m
- Zichtbaar deel: 7,2m x 0,5m
- Hoogte Sporen: 130cm

Geschiedenis

De modulebaan “Lemur” is een project dat door onze club opgestart werd toen we nog gehuisvest waren in het station van Gent Sint-Pieters. Er werd destijds gekozen om 6 bakken te maken van 1m80 lang op een breedte van 0,50m. De achterliggende gedachte was dat, door dergelijke afmetingen aan te houden, er sowieso overal gemakkelijk mee zou kunnen gepasseerd worden omdat die afmetingen ongeveer overeenstemmen met de plaats die een rechtstaand persoon inneemt. Na de verhuis rond de eeuwwisseling van Gent Sint-Pieters naar het vormingsstation Gent-Zeehaven kwam het project stil te liggen. Pas 15 jaar later na de bouw van de vaste clubbaan werd het project weer van onder het stof gehaald en werd in de zomer van 2014 de eerste modulebak van uit de opslag gehaald. Aan de verdere uitbouw van de baan op vlak van scenery zijn vooral Marc, Olivier & Rik bezig geweest.

Voor een chronologisch bouwverslag en extra foto's kan je op het forum van modelspoormagazine of Flickr terecht.

Inspiratie

De baan zelf beeldt een Belgisch geïnspireerd dubbelsporig hoofdtraject uit langs een heuvelachtig landschap. Twee modules zijn bijna enkel en alleen maar natuur waar de spoorlijn door het landschap snijdt. Op de overige 2 modules is een huizenrij langs het spoor te vinden in een doodlopende straat en een halte voor treinen tot 6 rijtuigen.

5515
stoomtractie

Op de module met halte is een kopie op 1/87ste te vinden van de steunmuur die bij het station van Tilff op L43 staat. Het stationsgebouw is geïnspireerd op dat van Tilff maar kleiner en bestaat uit een gekitbashte veriant van het gekende “Belgische” station van Kibri dat met de nodige lagen verf en plasticcard een Belgische uitstraling kreeg.

Bottom info

Clubinfo

AMSAC VZW is een miniatuurtreinclub in het Gentse gevestigd in 2 ex-NMBS rijtuigen en een pakwagen, te vinden op de NMBS terreinen te Gent-Zeehaven, een uniek gegeven in België. Onze leden komen wekelijks samen op maandagavond tussen 19u30 en 22u30.

Sociaal

Clubdetails